Video Of Day

Breaking News

Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία;

 Κουρκουμάς


Πληθώρα μελετών μέχρι τώρα έχει διερευνήσει τη σχέση του κουρκουμά με ένα μεγάλο εύρος κλινικών δεικτών και ασθενειών.

Τα περισσότερα από τα οφέλη του σχετίζονται με την αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης, και κατ’ επέκταση σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με χρόνια ή παροδική φλεγμονή. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά ευρήματα εξ αυτών:

  • Μειώνει την φλεγμονή

Με τον όρο φλεγμονή αναφερόμαστε σε ένα σύνολο αποκρίσεων του οργανισμού σε καταστάσεις στρες ή ασθένειας. Η κουρκουμίνη δρα αντίστοιχα με κάποια αναλγητικά όπως η ασπιρίνη όταν λαμβάνεται σε συμπληρωματικές δόσεις, με αποτέλεσμα να μειώνει τη φλεγμόνη κατά τρόπο γενικευμένο αλλά αρκετά έντονο.

  • Μειώνει τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα

Η συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμά σε δόσεις των 500mg έχει φανεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας, σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν φανεί για το μετεγχειρητικό και γενικότερο αίσθημα πόνου.

  • Δρα έναντι στην κατάθλιψη και το άγχος

Πρώιμα αποτελέσματα από μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη κουρκουμά μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης (χωρίς η διαφορά να είναι πάρα πολύ μεγάλη), ιδιαίτερα σε άτομα που παίρνουν ήδη αντικαταθλιπτική αγωγή. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το άγχος, είτε πρόκειται για περιστασιακό (λόγω συνθηκών) είτε για χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ατόμου.

  • Λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό

Παρ’ ότι η δράση του δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να επηρεάσει τον οργανισμό υγιών ατόμων, ο κουρκουμάς φαίνεται να έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση επηρεάζονται θετικά πολλά συστήματα και ένζυμα του οργανισμού. Στο γεγονός αυτός οφείλονται και πολλά από τα οφέλη του σχετικά με διάφορες ασθένειες.

  • Βελτιώνει τις τιμές λιπιδίων αίματος

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κουρκουμάς μπορεί να οδηγήσει σε μια ήπια μείωση των τιμών LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, με περισσότερες έρευνες στο θέμα αυτό να είναι αναγκαίες.

  • Ίσως βοηθά στην ηπατική λειτουργία

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κουρκουμά μπορεί να έχουν οφέλη και για την ηπατική λειτουργία. Η κουρκουμίνη φαίνεται να προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα από την οξείδωση, κάτι το οποίο θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνια φαρμακευτική αγωγή, όπως στο διαβήτη.

  • Πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο για κάποιους τύπους καρκίνου

Ο κουρκουμάς φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο. Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις αφορούν κυρίως τον καρκίνο του προστάτη και του παχέως εντέρου. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι δρα κατασταλτικά απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα όγκων, όπως του δέρματος, του στομάχου, του παχέως εντέρου και της χοληδόχου κύστης, σε διάφορα στάδια (έναρξη, εξάπλωση και μετάσταση). Περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του σε αυτό.

Για μια μερίδα, θα χρειαστείτε:

  • 1 φλ. γάλα (ζωικό ή φυτικό)
  • 1/3 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/3 κ.γ. κανέλα
  • πιπέρι κατά προτίμηση (περίπου 1-2 γυρίσματα του μύλου)
  • 1/2 κ.γ. σκόνη καφέ (εμείς χρησιμοποιήσαμε στιγμιαίο εσπρέσο)
  • 1 κ.γ. μέλι

Ζεσταίνετε όλα τα υλικά σε αντικολλητικό κατσαρολάκι έως ότου το μείγμα ενοποιηθεί, και προτού βράσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια